Bisi ati ka nguji, Tang enda nemu bakani.

Maioh bala kita pelaba aku bisi ati deka nguji, tang meh malu tauka enda berani deka nanya. Ba ditu aku deka nerangka bakani deka ngepunka ia.

Blogger.com tu siti ari 'webhost' kena beblog ti free kelimpah ari wordpress.com . Dua-dua sama bela bisi kelebihan tang meh aku rindu agi ngena blogger labanka ia diempu gerasi internet, google.com (Nadai jalai blog ulih down kaban garenti 100% uptime. Enti enda malu google). Kelimpah arinya keresa ia nyamai dikena serta senang diubah suai nitih manah dipeda ati. Siti BONUS ti nadai ba wordpress ianya ia ngemendarka kitai ngena domain kediri empu ti dibeli ba endur bukai (Reti ia nuan ulih meli domain ba endur ti murah lalu disetting ngagai blog nuan di blogger).

Bah, bakani ka start deh?

1. Sign up ba Blogger

Sebedau register dia, nuan mesti bisi account email ba gmail. Register email ba Gmail ditu. Udahnya nuan sign up free blog ba Blogger.

2. Create Blog

OK, diatu nuan udah bisi account ba blogger, tang bedau bisi blog. Jadi nuan create siti blog kena belajar ngena sekeda keresa ke bisi disediaka blogger. Anang takut nguji, enti salah blognya ulih dibuai lalu digaga baru. Pia mega nuan ulih ngaga maioh blog dalam siti account. Belajar-belajar dulu meh sekeda keresa bloggernya, lama-lama garenti makin nemu.

3. Minta Subdomain

Blog ti digaga nuan deka besubdomainka blogspot.com. Ambika chunto enti nuan setup blog address (URL) ngena "aku", blog address nuan "aku.blogspot.com". Enti nuan deka dipeda unik mimit ngena subdomain rumahpanjai.com, nuan tau PM aku di rumahpanjai.com. Tauka enti nuan bisi ati deka ngena domain kediri empu, tau meli di mycyberjaya.com (USD7.99 setaun) tauka ba registrar bukai.

Naka tu dulu serta selamat nguji ngagai semua.....

Recc.RumahPanjai.com

Recc.rumahpanjai.com, Blog Reganold ke semampai nulung aku ngibun www.rumahpanjai.com

Segi pama Admin RP kitai tu neh. Dah makin maju blog ia recc.rumahpanjai.com . Pia meh unggal... Dipeda blog ia ngena background curak Iban. Betul nya kini? Sepiak kanan bisi gambar ia megai pistol. Enti nemuai, jejimat enggaika kena timbak.

Bar blogspot diatasnya udah lenyau. Ka minta templatenya tau nanya ba ia empu dini ia nyerungkainya. Aku bisi meh minta ari ia. Nguji-nguji 'ngadjust' utai dia.

MySriAman.com

MySriAman.com ti digaga unggal kitai Ejam @ AyaBebini2 Rp.Com


Congrats ngagai Ejam @ AyaBebini2 Rp.Com ti udah ngelancarka website ia ti ngena domain kediri empu ianya www.mysriaman.com. Dipeda gaia unggal Ejam tu udah teleba begaga ke website ngena perengka FREE di Internet. Gaia website ia boleh tahan, bar blogspot ia udah lenyau pelaba aku ngena template ke disediaka maioh di menoa internet. Sapa-sapa ke deka belajar ngaga layout bakanya (nadai bar blogspot) tau contact enggau Ejam empu, engka ia bisi nemu maioh agi template ke lawa. Gaga ati meda blog / website bala ti makin lawa.

Dipeda lebih lawa ia ngena domain kediri empu. Nadai sapa nyangka ia ngena hosting blogspot kan?

Oh ya, ba dia ia meri special thanks ngagai TuaiRumah. Sama-sama unggal.... Enti bisi penemu aku ngajar. Enti nadai, nadai ku enggau meh. Hal ngadu Managed DNS, nya pekara mit ja.

Ngagai sapa ke deka ngaga blog / website ngena domain kediri empu tau ngiga aku. MyCyberjaya.com ulih register domain ke kita.

Post Keterubah Taun Baru 2008

Bah lama amai enda naip utai dalam blog tu. Ukai nama, laban enda teleba naip utai panjai-panjai. Enti panjai-panjai tentu bisi kebuah mehnya. Ditambah mega maioh utai diadu ujung taun 2007 tu tadi (faham-faham ja lah).

Bah pulai ngagai program ngerembaika IT RP, udah ke bejalai nemuai ngagai blog bala raban bisi ke udah dulu jauh pandai be'blog'. Congrats ngagai bala kita. (Bisi utai ke deka ditemu aku ari kita, bisi aku PM kita ila deh (Aku budak baru belajar be'blog'. Ehehehhe.... )

Ngagai bala ke deka nguji be'blog' tau ngabas ruai bala ke bisi enggau program tu (Abas link sepiak kibanya). Engka bisi idea bukai deka digaga....

www.rumahpanjai.com jaringan komunikasi kaum Dayak (Utusan Sarawak 29 Disember 2005)

www.rumahpanjai.com jaringan komunikasi kaum Dayak (Utusan Sarawak 29 Disember 2005)

Laman web www.rumahpanjai.com terus unggul di kalangan pelayar internet khususnya kaum Bumiputera yang terdapat di seluruh dunia semenjak ia diwujudkan pada Mei 2003 dahulu.

Ini kerana laman web berkenaan yang lebih dikenali di kalangan pelayar internet khususnya kaum Dayak sebagai RP.com menjadi sebuah pentas komunikasi yang berupaya menghubungkan kesemua komuniti Dayak dari seluruh dunia.

Web RP.com disertai oleh semua golongan kaum Dayak atau kaum Bumiputera yang lain termasuk orang Ulu dan Melanau. Mereka ini terdiri daripada pekerja kakitangan kerajaan, syarikat swasta dan pelajar yang sedang menuntut di mana-mana institusi tinggi seluruh dunia.

Melalui laman web berkenaan, pelayar internet berpeluang untuk mengadakan pelbagai forum perbincangan yang berkait rapat dengan bidang pekerjaan, isu semasa, ekonomi dan social.

Malah pelayar internet RP.com turut berpeluang untuk mengadakan perjumpaan atau majlis perhimpunan (gempuru) bersama dengan para kenalan mereka menerusi laman web terbabit.

Laman web www.rumahpanjai.com pernah beberapa buah majlis rasmi bersama dengan para pelayar internet aktif sebelum ini. Misalnya majlis sambutan ulang tahun penubuhan pertama web www.rumahpanjai.com, 2003 dan 2004. Salah satu majlis berkenaan pernah diadakan di Hotel Telang Usan, Kuching.

Di samping itu, pelayar laman web RP.com juga mengadakan majlis pertemuan secara kecil-kecilan di lokasi yang mereka telah tetapkan. Sehingga kini pelayar laman web RP.com lebih kerap mengadakan perjumpaan kecil di kawasan Kuala Lumpur, Kuching dan Miri.

Salah satu perjumpaan kecil yang pernah diadakan oleh pelayar laman web RP.com telah pun berlangsung pada 18 November lalu. Perjumpaan kecil ini telah berlangsung di Bukit Bintang, Kuala Lumpur dan khusus menemukan para pelayar laman web RP.com yang bekerja mahupun menuntut di sekitar wilayah terbabit.

Melalui perjumpaan kecil berkenaan, seramai 26 ahli laman web RP.com berpeluang untuk mengenali kenalan mereka secara lebih rapat. Perjumpaan ini turut membabitkan dua ahli RP.com yang baru sahaja pulang bekerja dari negara Sudan.

Dengan kata lain laman web RP.com telah membolehkan mereka yang sebelum ini hanya berkenalan di dunia siber bersemuka secara langsung di antara satu sama lain. Menerusi perjumpaan ini mereka berpeluang untuk berbual lebih rapat dengan kenalan diri masing-masing.

Antara ahli laman web RP.com yang menyertai perjumpaan kecil berkenaan ialah (berdasarkan nama benar dan gelaran samaran dalam web) Robinson, Evelyn, Oswald (pemilik laman web RP.com), Jimbun, Tuan Lokong, Morris, Ray, Bujang Singalang, Desmond, Lavendar, endun-endun mit dan ramai lagi.

Perjumpaan kecil ini berlansung selama beberapa jam dan ahli berpeluang untuk membincangkan pelbagai langkah bagi menaikkan lagi taraf laman web RP.com di masa akan datang.

Laman web RP.com buat pertama kalinya bertapak di dunia siber pada May 2003. Jumlah keahlian laman web terbabit pernah mencapai lebih daripada 1000 orang sebelum ianya mengalami gangguan teknikal dan serangan daripada penggodam internet yang tidak bertanggungjawab.

Bagaimanapun menjelang September 2005, salah seorang daripada ahli laman web RP.com telah menubuhkan laman web baru yang digelar dengan menggunakan domain www.rumahdayak.com.

Laman web RP.com kini masih lagi aktif di dalam dunia internet dan kian mendapat sambutan yang amat mengalakkan daripada pelayar internet kaum Dayak dan bukan Dayak.

Baru-baru ini laman web RP.com telah melancarkan Projek Tabung Derma Komuniti untuk membolehkan laman web berkenaan kukuh dalam menempuh arus dunia siber di masa akan datang. Disamping itu projek berkenaan juga bertujuan untuk membantu golongan kurang upaya menerusi bantuan kewangan.

Dayak di maya siber melalui RP.com (Utusan Sarawak Julai 2005)

Dayak di maya siber melalui RP.com (Utusan Sarawak Julai 2005)

Sebuah majlis untuk meraikan sambutan ulang tahun kedua penubuhan laman web http://www.rumahpanjai.com telah diadakan di Hotel Telang Usan, Kuching bermula jam 8 malam pada 7 Julai lalu.

Majlis berkenaan yang juga diadakan bersempena dengan perayaan Gawai Dayak 2005 disamping meraikan sambutan ulang tahun kedua laman web Dayak tersebut atau lebih dikenali umum sebagai RP.com ini telah dihadiri lebih daripada 100 ahli dan bukan ahli yang datang daripada kawasan dalam dan luar negeri.

Wakil Pengerusi sambutan Majlis Gempuru Gawai Dayak Rumahpanjai.com 2005 merangkap Majlis sambutan ulang tahun Kedua Penubuhan RP.com Robinson Unau berkata bahawa tujuan utama penubuhan laman web berkenaan ialah untuk menyatukan kesemua pengguna internet Dayak yang terdapat di serata dunia.

Jelas beliau, penubuhan laman web berkenaan telah membolehkan kesemua pengguna internet Dayak termasuk mereka yang masih belajar dan juga sudah bekerja untuk berkongsi pelbagai maklumat termasuk dari segi pembelajaran, buah fikiran, sosial dan ekonomi.

Selain itu katanya, penubuhan laman web RP.com ini sekali gus membolehkan mereka mencari para ahli atau bukan ahli yang boleh membantu pihaknya dalam merancang perlaksanaan pelbagai program di masa akan dating.

Robinson melalui ucapannya pada majlis terbabit menjelaskan bahawa perlaksanaan program yang sedang dirancang ini termasuklah penganjuran kem motivasi pelajar, program pengenalan pendedahan asas penggunaan computer di rumah panjang dan pelbagai lagi.

“Melaksanakan aktiviti seumpama ini merupakan salah satu daripada visi utama penubuhan laman web http://www.rumahpanjai.com dan pihak kami berhasrat untuk mencari mana-mana pengguna internet Dayak yang mampu menyumbang ke arah rancangan tersebut.

“Justeru itu pihak kami berharap agar dapat melaksanakan pelbagai program yang mampu mendatangkan manfaat dari segi bidang akademik, social, ekonomi dan pengetahuan dalam penggunaan internet”. Katanya.

Hadir sama, dalam majlis berkenaan ialah Setiausaha Eksekutif Sulit kepada Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu Numpang iaitu Richard Lon, Pengerusi Pergerakan Pemuda Kesatuan Kebangsaan Dayak Sarawak (SDNU) Anthony Banyan dan Pengarah Pengurusan Prime Mover Campbell Apau.

Di sampin itu, majlis juga turut dimeriahkan dengan kehadiran beberapa orang artis rakaman tempatan dan juga juruhebah Cats.fm termasuk Ernesto, Jerry Kamit, Wilbert Kamit, Peter John, Linda Simai, Mathew abu, Rubby, Ema dan ramai lagi.

Sambutan ulangtahun kedua penubuhan laman web http://www.rumahpanjai.com ini ternyata telah membuktikan kepada para pengguna internet bahawa laman web berkenaan mampu bertahan di dalam dunia IT (Teknologi Maklumat) setelah menghadapi pelbagai rintangan mahupun masalah sebelum ini.

Mungkin tidak ramai yang tahu tentang asal usul penubuhan laman web ini. Sejarah penubuhan RP.com bermula di Pulau Pinang pada 25 Mei 2003 apabila seorang kakitangan kerajaan iaitu Oswald mengambil alih pengendalian laman web terbabit daripada seorang rakannya.

Dengan menggunakan duit pembelanjaannya sendiri, Oswald telah berjaya mengangkat laman web berkenaan ke peringkat yang lebih tinggi sehingga jumlah ahli berdaftarnya pernah mencapai 1350 pengguna internet yang rata-ratanya terdiri daripada kaum Dayak.

Walau bagaimanapun masalah teknikal dan penggodam yang sering melanda laman web ini menjelang awal tahun 2005 telah menyebabkan RP.com terpaksa diperbaiki dan diubahsuai untuk beberapa kali sehingga menyebabkan jumlah ahli berdaftarnya berkurangan daripada jumlah asal.

Namun masalah berkenaan tidak mematahkan usaha Oswald untuk memperkenalkan RP.com ke dunia internet dengan lebih meluas.

Kini dengan bantuan dua pengendali barunya iaitu James Joshua Guang dan TuaiKayau (nama samaran), RP.com masih mampu berdiri teguh dalam menghadapi cabaran dunia IT masa kini. Malah pembiayaan laman web berkenaan kini mendapat sumbangan daripada orang ahli berdaftar laman web terbabit.

RP.com ternyata berupaya menarik perhatian ramai pengguna internet kaum Dayak yang merangkumi golongan penuntut dan para pekerja kerajaan mahupun swasta yang pada masa sekarang sedang berada di serata dunia.

Semenjak ianya mengalami masalah teknikal pada akhir tahun 2004, RP.com kini mampu berdiri semula menerusi penyertaan berdaftar seramai 840 orang pengguna internet Dayak dan lain-lain kaum sehingga masa kini.

Selain daripada tujuan yang telah dinyatakan oleh Robinson, RP.com telah berfungsi sebagai sebuah laman web yang mampu mengeratkan lagi hubungan di antara para pengguna internet kaum Dayak di samping mewujudkan ruang perkenalan dikalangan diri masing-masing.

Menerusi kewujudan laman web berkenaan, para pengguna kuam Dayak diserata dunia berupaya untuk mengenali diri masing-masing dengan lebih rapat dan secara langsung telah mewujudkan satu bentuk ruang komunikasi secara menyeluruh di kalangan mereka.

Dengan menjadikan Bahasa Iban sebagai bahasa penghantar utama dalam laman web RP.com, para pengguna telah mendapati bahawa laman web ini menjadi pilihan utama sekiranya mereka berhasrat untuk melayari internet.

Cara komunikasi RP.com adalah berbentuk forum. Para pengguna yang berhasrat untuk menyertai forum dalam laman web berkenaan hanya perlu mendaftarkan diri dengan menggunakan nama gelaran sendiri secara percuma. Sekiranya sudah berdaftar maka anda akan dianggan sebagai Raban dan Temuai bagi mereka yang tidak mendaftarkan diri.

Melalui pendaftaran ini, para Raban layak untuk menggunakan beberapa jenis kemudahan yang disediakan dalam laman web berkenaan termasuk kemudahan e-card, ruang album peribadi dan juga mesej persendirian.

Malahan para raban berpeluang untuk mengenali para rakannya yang lain melalui ruangan avatar yang disediakan. Menerusi laman web ini, para pengguna menerusi Raban dibenarkan untuk berbicara dalam pelbagai kategori ruangan yang disediakan termasuk ruangan Bujang Dara, Randau Terbuka (Perbincangan Terbuka), Motivasi, Jako Iban (Bahasa Iban), Pengarap (Keagamaan), Laman Berita, Jako Pesan dan sebagainya.

Namun kelancaran perbincangan dalam forum RP.com sentiasa diawasi oleh pihak TuaiRumah (Oswald), TuaiKayau dan Uchu Keling (Joshua) dengan bantuan 17 orang moderator yang dilantik di kalangan para ahli Rabannya.

Kesemua mereka ini berkuasa untuk menyingkirkan atau mengunci mana-mana topik yang didapati boleh menimbulkan sensitivity serta pergaduhan dikalangan para Raban. Walaubagaimanapun TuaiRumah, TuaiKayau dan UchuKeling mempunyai kuasa untuk membatalkan keahlian seseorang Raban atas sebab tertentu.

RP.com pada musim tahun 2003/2004 amat terkenal dengan para rabannya yang menggunakan geleran tersendiri. Mereka ini boleh dianggap terkenal berdasarkan kepada identity, gaya penampilan diri dan tahap kekerapan masing-masing dalam menyertai perbincangan forum menerusi laman web terbabit.

Para Raban ini termasuklah Senselles, Sempurai, Di 85, Pipitmanchal, DaraSarawak, Selen, Tommy Jaya, Kumang Lubuk Antu, Saloi, Akik Blues, Amy, AiE, Christina Richard, Numpang, Endumit, DaraSaribas, Penghulu Ribung ari Sebayan, Loius Mareng, V-sanata, Ellviss Vit, Kaban Apai, steady aku dan Ray.

Namun RP.com bagi musim 2005 ini telah membariskan ramai muka baru yang mula popular termasuk Stocklhom Syndrome, 007, Tuan Lokong, Endun-Endun Mit, Cynthia Beatrice, betZ, WanAze, antu pala, apaiserani, anne avady, nasty, bujang jegak, srx, dara borneo, Maclyn, Fearnight dan Dara spak.

Itulah sedikit sebanyak kisah tentang laman web RP.com yang mampu penulis huraikan di sini. Pada 12 Julai tahun 2004, laman web RP.com telah menganjurkan sebuah majlis untuk meraikan sambutan ulang tahun pertama penubuhan laman web berkenaan dikalangan para ahlinya.

Majlis untuk meraikan sambutan ulangtahun pertama laman web berkenaan yang diadakan di Hotel Riverside Kuching telah dihadiri lebih daripada 100 orang raban RP.com dan bukan raban.

Bagi para pengguna internet Dayak yang belum lagi mengenali laman web ini maka inilah peluangnya bagi mereka untuk berkenalan lebih rapat bersama para Raban dengan menyertai RP.com.

Daftarkanlah diri anda. Jika anda orang baru maka akan diperkenalkan dengan beberapa orang Raban yang amat aktif dengan melayari RP.com dengan menggunakan gelaran nama tersendiri.

Selamat melayari laman web RP.com. Semoga para penggemar internet yang lain berjaya beroleh kepuasan dengan menyertai diri masing-masing sebagai Raban di dalam laman web berkenaan.

E-komuniti Dayak melalui RP.com (Utusan Sarawak 14 July 2004)

E-komuniti Dayak melalui RP.com (Utusan Sarawak 14 July 2004)

Melayari Internet merupakan salah sebuah daripada aktiviti masa lapang setiap individu semenjak dunia diperkenalkan dengan teknologi sedemikian pada pertengahan 1990-an.

Kewujudan teknologi internet ini dianggap penting kerana ia menawarkan perkhidmatan untuk mendapatkan maklumat serta pengetahuan terkini kepada setiap pengguna menerusi kewujudan pelbagai laman web sedia ada.

Selain itu, teknologi internet juga telah memudahkan setiap para pengguna untuk berkomunikasi dengan lebih mudah dan senang antara satu sama yang lain tidak kira di mana mereka berada menerusi kewujudan mel elektronik (e-mel) seperti yang telah ditawarkan oleh laman web Yahoo!, Hotmail dan sebagainya.

Malah, tidak dapat dinafikan pihak tertentu yang memanfaatkan penggunaan teknologi maklumat ini dengan mewujudkan sebuah laman web perkumpulan atau ruangan perkenalan di kalangan para penggunanya.

Dengan kata lain teknologi internet secara tidak langsung telah menjadikan jarak perhubungan antara pengguna dari seluruh dunia menjadi semakin dekat di samping mendatangkan manfaat kepada diri mereka.

Apabila bercerita tentang penubuhan laman web berkumpulan sudah pasti sekali ada antara para pembaca yang pernah melayari beberapa laman web seperti e-kawan untuk mencari kenalan baru dan sebagainya.

Namun pada ruangan ini, penulis ingin menceritakan sebuah laman web yang ditubuhkan khas untuk mengumpul pengguna atau penggemar internet yang terdiri daripada kaum Dayak di seluruh dunia.

Laman web yang penulis maksudkan di sini ialah http://www.rumahpanjai.com salah sebuah laman web yang terkenal di kalangan pengguna internat kaum Dayak sekarang.

Laman web tersebut yang lebih dikenali dengan gelaran “RP.com” sehingga kini berjaya menarik penyertaan lebih 1,350 pengguna internet yang terdiri daripada kaum Dayak di seluruh dunia.

RP.com ini berupaya menarik perhatian ramai pengguna internet kaum Dayak yang merangkumi golongan penuntut dan pekerja kerajaan mahupun swasta yang pada masa sekarang sedang berada di serata dunia.

Laman web tersebut telah ditubuhkan buat pertama kalinya di Pulau Pinang pada 25 Mei 2003 dan kini dikendalikan oleh seorang kakitangan kerajaan bernama Oswald.

RP.com telah berfungsi sebagai sebuah laman web yang mampu mengeratkan lagi hubungan antara para pengguna internet kaum Dayak disamping mewujudkan ruang perkenalan di kalangan diri masing-masing.

Menerusi kewujudan laman web berkenaan, para pengguna kaum Dayak di serata dunia berupaya berkenalan dan secara langsung telah mewujudkan satu bentuk ruang komunikasi secara menyeluruh di kalagan mereka.

Dengan menjadikan Bahasa Iban sebagai bahasa penghantar utama dalam laman web RP.com, para pengguna telah menadapati laman web ini menjadi pilihan utama sekiranya mereka berhasrat melayari internet.

Apakah keistimewaan laman web RP.com? Pada pandangan penulis keistimewaan laman web ini ialah para pengguna berkesempatan berbicara secara lebih terbuka dan lebih selesa berbanding kemudahan chatting yang ditawarkan oleh Mirc32.

Menerusi RP.com, para penggunanya berkesempatan berbicara sambil melihat identity atau rupa para kenalannya yang lain menerusi ruangan avatar gambar yang diwujudkan bagi membolehkan mereka meletakkan gambar bagi melambangkan identity masing-masing.

Sekiranya berhasrat untuk mencari kenalan baru menerusi laman web RP.com, para pengguna perlu mendaftar diri memandangkan tanpa berbuat demikian anda hanya akan mampu “memandang” tetapi tidak akan dapat menyertai setiap aktiviti perbualan yang berlaku dalam laman web tersebut.

Pengguna internet yang telah mendaftarkan diri mereka ke dalam laman web ini akan digelar sebagai “Raban” (Ahli) manakala mereka yang tidak berbuat demikian hanya akan dikenali sebagai “Temuai” (Tetamu).

Sebagai Raban, para pengguna akan berpeluang untuk menyertai pelbagai topic yang telah disediakan oleh “TuaiRumah” iaitu gelaran bagi individu yang paling berkuasa di dalam laman web tersebut.

Dalam laman web ini, para pengguna menerusi gelaran Raban dibenarkan untuk berbicara dalam setiap kategori ruangan yang telah disediakan termasuk ruangan “Bujang Dara”, “Randau Terbuka” (Perbincangan Terbuka), Motivasi, Jako Iban (Bahasa Iban), Pengarap (Keagamaan), Politik dan sebagainya.

Sekiranya para pengguna tidak mendaftarkan diri, merekan akan kekal sebagai status “Temuai” dan menerusi status ini mereka hanya mampu untuk melihat setiap topic yang disediakan namun tidak berupaya menyertai sesebuah topik yang sedang dibicarakan.

Sila ambil perhatian bahawa bayaran wang tidak diperlukan sekiranya pengguna internet berhasrat mendaftarkan diri masing-masing ke dalam RP.com. Pendaftaran adalah percuma.

Selain itu, laman web RP.com juga menawarkan beberapa buah kemudahan antaranya ialah ruangan “Chat Box”, Mesej Peribadi (Private Message) dan Electronic Cards (E-cards) bagi tujuan kesenangan para Raban.

Kemudian Chat Box contohnya mempunyai fungsi yang hamper sama dengan perisian Mirc32. Melalui ruangan Chat Box, para Raban berpeluang untuk “berbual secara lebih terbuka” di kalangan masing-masing.

Manakala E-cards pula adalah merupakan sebuah kemudahan untuk para raban mengirimkan khabar berita dalam bentuk poskad kepada para Raban mereka yang lain menerusi laman web tersebut.

Untuk menjadikan laman web RP.com sebagai sebuah laman web yang sentiasa terjaga serta berjalan dengan lancer, TuaiRumah selaku “ketua utama” dalam laman web terbabit telah melantik seramai 16 pembantu atau lebih dikenali sebagai “Moderator” yang terdiri daripada Raban laman web tersebut.

Enam belas moderator ini telah dibahagikan kepada dua kategori iaitu “Moderator Dipebasa” (Moderator Kehormat) dan “Moderator Bujang Dara”

Kesemua mereka ini diberi kuasa untuk menyingkirkan mana-mana topik yang didapati boleh menimbulkan sensitiviti serta pergaduhan di kalangan para Raban. Para moderator juga berkuasa mengunci topik anda atau membuang sesebuah topik berkenaan sama sekali.

Moderator Dipebasa diberikan kuasa untuk mengendalikan sejumlah 19 Ruangan perbincangan manakala Moderator Bujang Dara pula diberikan kuasa untuk mengendalikan lima buah ruangan perbincangan yang lain.

Dengan kata lain anda selaku ahli berdaftar atau Raban laman web berkenaan tidak akan dibenarkan menyiarkan apa-apa topik yang boleh menimbulkan sensitivity atau yang mampu menimbulkan perkelahian di kalangan raban lain secara sambil lewa atau sengaja.

Itulah keistimewaan laman web berkenaan yang mampu penulis huraikan di sini. Pada 12 Jun lalu, laman web RP.com telah menganjurkan sebuah majlis untuk meraikan sambutan ulang tahun pertama penubuhan laman web berkenaan di kalangan ahlinya.

Majlis untuk meraikan sambutan ulang tahun pertama laman web berkenaan yang diadakan di Hotel Kuching Park telah dihadiri lebih daripada 100 orang Raban RP.com dan bukan raban.

Ini secara tidak langsung telah membuktikan kejayaan penubuhan laman web RP.com di kalangan pengguna internet yang terdiri daripada kaum Dayak tanpa mengira status diri masing-masing.

Bagi para pengemar internet kaum Dayak yang belum lagi mengenali laman web ini, maka inilah peluangnya bagi mereka untuk berkenalan lebih rapat bersama para Raban dengan menyertai RP.com.

Daftarkanlah diri anda. Jika anda “orang baru” maka akan diperkenalkan dengan beberapa Raban yang amat aktif dengan melayari RP.com dengan menggunakan gelaran nama tersendiri.

Gunakan peluang ini untuk berkenalan dengan mereka antaranya ialah Senselles, Sempurai, Di^85, DaraSarawak, Tommy Jaya, Marshal Mac, Saloi, Akik_Blues, Amy, AiE, Iban Warrior, Christina Richard, Tito Lunta, Endumit, Melissa, Penghulu Ribung ari Sebayan, Louis Mareng, V-Sanata, Ellviss_Vit, Kaban Apai, Ray dan ramai lagi.

Selamat melayari laman web RP.com, semoga para penggemar internet yang lain berjaya beroleh kepuasan dengan menyertai diri masing-masing sebagai Raban di dalam laman web berkenaan.